Het is een zonnige vrijdagmiddag als chauffeur Gerard Witlox de blauw-witte Parelcab parkeert in een winkelstraat in Moergestel. Hij werpt een korte blik op het dashboard: 14.50 uur. Zoals het een goede chauffeur betaamt is hij ruim op tijd voor de wekelijkse afspraak van de 85-jarige mevrouw Teurlings. Zij gaat elke vrijdag naar de kapper in Moergestel. Een afspraak die zonder de vervoersservice van Stichting Verbindend Vervoer Oisterwijk (SVVO), beter bekend als Parelcabs, niet mogelijk zou zijn. Dat laat ze ook blijken, als ze bij het instappen meteen wat geld stopt in de fooienpot. “Dat doet ze altijd,” glimlacht Witlox. Waar mevrouw Teurlings geheel nonchalant op reageert: “Dat verdienen ze.” Van de fooienpot wordt ieder jaar een uitje georganiseerd voor de vrijwilligers.

Door Marloes Smits

Vrijwilligers: dat is waar de stichting zwaar op leunt. Met 46 man sterk houden ze de boel draaiende, wat sinds dit jaar belangrijker is dan ooit. Sinds de oprichting van Parelcabs in 2019 werkte de organisatie samen met Taxi Korthout. Het Tilburgse bedrijf plande de ritten van klanten in en onderhield de twee auto’s waarmee Parelcabs rondreed. Eind vorig jaar is deze samenwerking beëindigd en is Parelcabs zelfstandig verdergegaan. Nicole Dielissen, hoofd planning bij Taxi Korthout, benadrukt dat deze beslissing ‘in goede samenspraak’ is gemaakt. Parelcabs groeide te hard, waardoor de kosten, én benodigde subsidie, flink opliepen. “Uiteindelijk ging een groot deel van de gemeentelijke subsidie naar Taxi Korthout voor het plannen van de ritten,” legt bestuurslid René Jansen uit.

Halvering van kosten

Maar wat levert het nu op? Een ritprijs bij Parelcabs begint vanaf 1,50 euro. Hoe hoog deze eindigt ligt aan de rit: een rit van de ene kern naar de andere kern, bijvoorbeeld Oisterwijk naar Moergestel, kost drie euro. Dat is niet genoeg om alle kosten te dekken. De gemeente Oisterwijk helpt hierbij een handje. “We kregen ieder jaar een subsidie van 64.000 euro van de gemeente om de kosten van Taxi Korthout te dragen,” licht Jansen toe. “We leasen nu zelf goedkoper twee elektrische auto’s die we gratis mogen stallen bij de Huurhal. Daarnaast zijn ook onze rittenplanners allemaal vrijwilligers, waar we mee besparen.”

Op basis van de nieuwe berekeningen hebben ze voor dit jaar een subsidie van 36.000 euro aangevraagd. Dit komt neer op een besparing van ruim 43 procent ten opzichte van vorig jaar.

Door bezuinigingen vanuit de overheid moeten Nederlandse gemeenten vanaf volgend jaar gezamenlijk meer dan 2,5 miljard euro besparen. Ook de gemeente Oisterwijk moet de uitgaven goed in de gaten houden. De subsidiebesparing van Parelcabs helpt daar flink bij. Al is het niet zeker of dat genoeg is. “We vinden het belangrijk dat kwetsbare inwoners gebruik kunnen maken van Parelcabs. De andere kant is dat er wel een plafond vastzit aan de subsidieregelingen,” laat een woordvoerder van de gemeente Oisterwijk weten. Komend jaar moet blijken of de subsidie nog verder omlaag moet.

Terwijl Gerard koers zet naar Oisterwijk, vertelt mevrouw Teurlings over het belang van Parelcabs in haar leven. “Je kunt met de Parelcabs van A naar B komen zonder afhankelijk te zijn van familie of vrienden. Ik wil mijn onafhankelijkheid namelijk zo goed mogelijk behouden.” Iets wat Jansen van vele klanten hoort. “Mensen die gebruik maken van Parelcabs willen vaak nog iets maken van het leven en erop uitgaan.”

Mobiel zijn

Parelcabs bestaat sinds 2019 om mensen mobiel te laten zijn, zodat ze mee kunnen doen aan de maatschappij. De twee taxi’s rijden door de gehele gemeente Oisterwijk om 80-plussers, mensen met een WMO-pas én anderen met een mobiliteitsbeperking naar hun bestemming te brengen. In 2024 kwam dit uit op 6700 ritten van 200 actieve gebruikers. In totaal zijn er 650 mensen ingeschreven die gebruik kunnen maken van de service. Ook als de subsidie verder wordt verlaagd, willen ze niet zo snel de ritprijs verhogen. “We willen dat het ook voor mensen met een kleine beurs toegankelijk blijft,” maakt Jansen duidelijk.

Mevrouw Teurlings is daar blij mee. In het weekend is ze wel nog aangewezen op familie, dan rijden de Parelcabs niet. “Ja dat is jammer natuurlijk, maar ik snap ook wel dat het moeilijk is qua vrijwilligers.” Op de vraag of ze zonder Parelcabs zou kunnen is ze resoluut: “Nee. Ik kan er echt niet minder op uitgaan.”

Planning

Het grind knarst onder de auto als Gerard de plek van bestemming oprijdt. Voordat mevrouw Teurlings het portier heeft geopend, staat de chauffeur al klaar met haar rollator en helpt haar de auto uit. “Toch een nadeel van die nieuwe auto’s,” verwijst ze naar de hoge bijrijdersstoel. Gerard helpt haar veilig aan de grond en wacht tot ze bij haar vriendin is. Dan is het tijd voor de volgende rit. De chauffeur bestudeert even kort de bomvolle planning en start de auto. Navigatie heeft Gerard niet nodig; de vele ritten hebben gezorgd voor een brede kennis van de Oisterwijkse straten...