Zodra de zon schijnt, de lucht helderblauw is en zomerkleding wordt aangetrokken, wordt al snel de barbecue tevoorschijn gehaald. De zomer is immers het barbecueseizoen bij uitstek. Samen gezellig in de zwoele buitenlucht lekker lang tafelen en smullen van alle het lekkers van de grill.
Met de toenemende populariteit van vegetarisch eten wordt ook de vegetarische barbecue steeds gewilder. Een gezonde, smaakvolle en duurzame keuze waarbij je naar hartenlust gerechten kunt uitproberen. Of je nu zelf vegetarisch bent of een barbecue voor vegetarische gasten organiseert; een vleesloze barbecue is een heerlijke verwennerij.
Door Marie-José Mol
Bij barbecueën draait het niet meer alleen om die verrukkelijke hamburger, het malse satéstokje, de sappige barbecueworst of de gevarieerde sjasliek. In de supermarkt zijn voldoende vleesloze alternatieven verkrijgbaar voor een smakelijke grillavond. Op het etiket van vegetarische worsten, hamburgers en groenteburgers pronkt zelfs het woord barbecue. Ze zijn extra stevig en daardoor geschikt om te grillen. Daarnaast kun je met vegetarische vleesvervangers gemakkelijk zelf gerechten samenstellen. Van gemarineerde vegetarische kipstukjes maak je in een handomdraai een vegetarisch satéstokje en van vegetarische gehaktballetjes afgewisseld met paprika en ui creëer je eenvoudig een vegetarisch spiesje. Wie houdt van extra uitdaging, kan van kikkererwten, tofu of quinoa heerlijke grillburgers maken. Daarbij is het belangrijk dat de vegetarische burger stevig is en niet uit elkaar valt op het rooster.
Experimenteer met groenten en fruit
Het toverwoord van vegetarisch barbecueën is echter het grillen van groenten en fruit. Je kunt naar hartenlust experimenteren en nieuwe gerechten uitproberen. Ontdek welke kruiden een bepaalde groentesoort verrijken. Maiskolven, wortelen, groene asperges of schijven van een aubergine en courgette krijgen op de grillplaat een verrassende smaak. Hetzelfde geldt voor een grote schijf watermeloen en een plak halloumikaas. Combineer stukken fruit en groenten aan stokjes. Maak bijvoorbeeld kleurrijke groentespiesjes van rode paprika, courgette, ui en aubergine, van zoete aardappel, gele paprika en broccoli of van verse ananas, aardbei en appel. De laatste is ook heerlijk als dessert met een bolletje ijs. Hardere groenten kun je vooraf even koken zodat ze sneller garen. Zachtere groenten zoals cherrytomaten kun je in een aluminium bakje grillen. Heb je zin in een lange barbecueavond waarbij je tot in de late uren gezellig met familie of vrienden verhalen vertelt en herinneringen ophaalt? Dan kun je ook gaan experimenteren met gevulde gerechten. Een gepofte aardappel met avocado en brie, een portobello gevuld met geitenkaas en spinazie of een stuk camembert gevuld met rode druiven. Ze zorgen stuk voor stuk voor een verrukkelijke smaaksensatie.
Verrukkelijke salades en sauzen
Vanzelfsprekend zijn bij een vegetarische barbecue de bijgerechten in stijl. Kortom geen huzaren- of rundvleessalade, maar aardappelsalade, quinoasalade of een salade van kikkererwten sieren de vrolijk aangeklede tafel. Een groene salade van ijsbergsla, rucola en komkommer valt eveneens vaak goed in de smaak. Ook een schaal met tortilla’s en salsadipsaus of een schaaltje olijven passen goed bij een vegetarische barbecue. Voor wat betreft de sauzen kun je variëren met de traditionele barbecuesaus, yoghurt-kruidendressing, teriyakisaus en met pesto.
Goed voor de calorieën
Behalve dat de vegetarische barbecue een heuse smaaksensatie is, is het ook een stuk gezonder dan de traditionele barbecue. Groenten en fruit bevatten immers meer vezels, koolhydraten en vitamines en minder verzadigd vet dan vleesgerechten. Dat is niet alleen goed voor je cholesterol, maar komt ook het aantal kilocalorieën ten goede. Daarnaast lever je met een vegetarische barbecue ook een positieve bijdrage aan het milieu. De ecologische voetafdruk van de teelt van groenten, fruit en soja is namelijk veel kleiner dan die van de productie van vlees. Bovendien verminder je ook het dierenleed in de veeteelt door minder vlees te eten.
Kortom met een vegetarische barbecue ben je verzekerd van een avond vol heerlijke gezonde gerechten en van een flinke dosis gezelligheid in een ontspannen setting. Elektrische kaarsen, vrolijke muziek op de achtergrond en een gezellig aangeklede tafel zorgen daarbij voor de finishing touch.