Steeds meer mensen kiezen voor alcoholvrij bier. Ook in Tilburg speelt de horeca daarop in met een groter aanbod. Vooral alcoholvrij bier is populair, al blijft alcoholvrije wijn nog achter. Hoe dan ook, het blijft deze zomer genieten geblazen op de Tilburgse terrassen.

Door Saar Manders

Volwassen Nederlanders grijpen steeds vaker naar alcoholvrije alternatieven. In 2018 dronk slechts 9,6% van hen alcoholvrij bier, in 2024 is dat gestegen naar 16,7%. Ook in de Tilburgse horeca is dat merkbaar. Verschillende zaken breiden hun aanbod uit.

Uit eigen onderzoek blijkt dat het aanbod in alcoholvrije bieren en wijnen bij Tilburgse horecazaken in de afgelopen jaren flink is toegenomen. Zowel Café Taverne als horecazaak Burgemeester Jansen merken dat gasten vaker naar alcoholvrije opties vragen. Café Taverne serveert onder meer Hertog Jan 0.0 en Radler 0.0. Ook bij Burgemeester Jansen is dat zo. Het aanbod is uitgebreid de afgelopen jaren. Beide zaken verwachten dat het alcoholvrije aanbod de komende jaren alleen maar zal toenemen.

‘De keuze moet er zijn’

Danielle van Lamoen, een van de uitbaters van de Tilburgse horecazaak Raw, ziet die ontwikkeling ook: “Ik denk dat het sinds drie jaar echt aan de hand is.” Bij Raw is het aanbod alcoholvrij bier flink gegroeid: “We hebben veel alcoholvrije bieren, ook een van de tap. We hebben acht 0.0-bieren en ook nog vijf alcoholarme bieren.” De vraag komt bijvoorbeeld vanuit zwangere vrouwen, mensen die nog moeten rijden, of die het qua drinken gewoon even rustig aan willen doen.

Op het gebied van alcoholvrije wijn is Danielle minder enthousiast: “De wijnen lopen qua smaak echt achter op de bieren. De alcoholvrije wijnen smaken zoet en zijn niet zo lekker.” Toch blijft ze het belangrijk vinden om een alternatief te bieden: “Ik vind dat het er gewoon bij hoort.”

20 opties, maar geen wijn

Ook bij Central Station is alcoholvrij bier in trek. “We hebben ongeveer 20 alcoholvrije opties naast de frisdranken, waaronder veel bier,” vertelt manager en barman Panos Gogos. Alcoholvrije wijn staat er niet op de kaart. “Niemand vraagt erom.” Panos vindt het belangrijk dat alcoholvrije keuzes genormaliseerd worden: “We moeten alcoholvrije drinken normaliseren. Ik denk ook dat alcoholvrij nog populairder wordt in de toekomst."

Niet iedereen overtuigd

Toch is niet iedereen enthousiast over alcoholvrij bier. Horecagast Michelle de Ruiter, die op het terras van Central Station zit, zegt: “Het is niet dat ik het niet lekker vind, want je proeft het verschil niet eens, maar waarom zou ik alcoholvrij bier drinken als ik ook normaal bier kan drinken?” Ze let niet bewust op hoeveel alcohol ze drinkt: “De biertjes zijn ook niet vies, maar ik heb er gewoon geen zin in.”

Ieder zijn smaak en voorkeur dus. Maar voor iedereen die deze zomer een Tilburgs terrasje opzoekt om samen een drankje te drinken (met of zonder alcohol)...: proost!