Anneke raakte door psychisch ziek zijn bijna alles kwijt: Haar gezondheid, gezin, goede baan en zichzelf. Om haar leven weer zinvol te maken, klopte ze bij Feniks aan.
Tekst: Veerle Slegers
Foto: Joris Buijs
“In het verleden was ik ooit met Feniks in aanraking gekomen door het bijwonen van een door hun georganiseerd symposium op Internationale Vrouwendag. Maar echt goed kende ik de organisatie niet. Tijdens het fietsen naar mijn therapie in Tilburg Noord reed ik vaak langs Feniks, maar ik ben nooit naar binnen gestapt.“ Toen het bericht van het UWV kwam dat ze afgekeurd werd, heeft Anneke direct aangegeven wel vrijwilligerswerk te willen doen. “Zo houd je structuur in je leven en kun je ondanks je beperkingen toch bijdragen aan de maatschappij.”
Het gaat ook om onze dochters
“Ik heb voor Feniks gekozen omdat ik uit ervaring weet dat vrouwen en mannen nog steeds vaak ongelijkwaardig worden behandeld, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt. Denk aan verschil in salaris, en het gebrek aan begrip van werkgevers als je net moeder bent geworden, etc. Feniks zet zich in om deze ongelijkheid te verminderen, voor nu en voor de toekomst: Het gaat ook om onze dochters.”
Vrijwilligerswerk
Na een kennismakingsgesprek is Anneke bij Feniks begonnen als vrijwilligster. Het voelde direct als een warm bad. “Ik verricht er allerlei taken, maar zonder druk en verplichtingen. Het heeft mij geleerd dat er veel vrouwen zijn met een verhaal. Vrouwen, die om allerlei redenen veel zijn kwijtgeraakt en een nieuwe start willen maken. Dit verhaal delen en er mogen zijn met mijn situatie, werkt voor mij helend en heeft mijn schaamte verminderd. Want eerlijk is eerlijk: we leven nog steeds in een maatschappij gericht op succes en carrière maken. Vrijwilligerswerk wordt niet gezien als werk, terwijl de maatschappij zou omvallen als al deze activiteiten plotseling niet meer verricht zouden worden. “
Luisteren
“Ik kan met mijn vaardigheden en ervaringen andere vrouwen ook helpen door te luisteren naar hun verhaal. Zo laat ik hen weten dat ze niet alleen staan in hun verhaal. Dat zij er mogen zijn. Ik merk dat er meteen een last van ze afvalt, als je je ervaringen deelt.” De activiteiten die Feniks aanbiedt, helpen vrouwen meer deel te nemen aan de samenleving. Zo biedt Feniks op vrijdag de activiteit ‘Breien & haken’ aan. Hier kunnen onder andere anderstalige vrouwen aan deelnemen, voor wie het leren van de Nederlandse taal te moeilijk is, omdat ze analfabeet zijn in hun moedertaal. “Door samen bezig te zijn met een kop koffie of thee erbij vergroten deze vrouwen hun kleine kringetje. Ze proberen langzaam aan met gesprekjes mee te doen, een grapje te maken of iets te vragen uit het nieuws wat ze niet snappen. Ik merk een stijgende lijn bij deze vrouwen. En misschien durven ze hierdoor net eerder te spreken op de markt, in de winkel of op de school van hun kinderen.”
Iedereen wil ergens bij horen
“Door de activiteiten en het simpelweg ‘er mogen zijn’ bij Feniks, ben ik er heilig van overtuigd dat de druk op de zorg van de huisarts en GGZ afneemt en de deelname aan de maatschappij op wat voor manier dan ook toeneemt. Uiteindelijk wil iedereen ergens bij horen en gezien of gehoord worden. En Feniks biedt dit voor mij.”
Feniks is één van de organisaties van Menss. Kijk voor meer informatie op www.mensstilburg.nl