Op 5 mei kwamen in bibliotheek LocHal in Tilburg bezoekers samen om stil te staan bij de vrijheid. Wat betekent vrijheid voor Tilburgers, 80 jaar na de oorlog?
Door Saar Manders
Arjanne, een van de organisatoren van de activiteiten in de bibliotheek zegt dat het goed is om de oorlog te blijven herinneren: "Het kan elk moment weer gebeuren." Bij het Vrijheidscollege van Abdullah wordt stilgestaan bij de situatie in Sudan. In de expositie zijn verhalen te zien en te beluisteren van mensen uit verschillende generaties. De organisatie kreeg positieve reacties op de Vrijheidsmaaltijd en de mensen vonden de soep lekker. Arjanne denkt dat de bibliotheek een geschikte plek is om verhalen te delen. “Als bibliotheek zijn we een plek van verhalen en informatie, we hebben de taak om de samenleving te verbeteren.”
Hand in hand
Joris is samen met zijn moeder en zijn vriend naar de expositie in de LocHal gekomen, hij vindt vrijheid van meningsuiting belangrijk. Voor hem betekent vrijheid dat hij hand in hand over straat kan lopen met zijn vriend. "Overdag kan het vaak wel, maar ’s avonds voelt het niet veilig om hand in hand over straat te lopen, ook hier in Tilburg." Joris zegt dat vrijheid is dat je kunt doen wat je wil. Volgens Joris staan er meerdere vrijheden in Nederland onder druk: godsdienstvrijheid, vrijheid om te demonstreren en vrijheid van meningsuiting. Joris merkt dat er een bepaald publiek op de vrijheidsactiviteiten in de Lochal af komt. “De mensen die het zouden moeten horen zijn er niet.” Een nog meer openbare plek als het station zou meer geschikt zijn om aandacht te vragen voor vrijheid, denkt hij.
Abortus
Doris is samen met haar moeder bij de Vrijheidsmaaltijd geweest, ze vindt het een goed initiatief. “Het is mooi dat iedereen in Nederland dezelfde soep eet, om stil te staan bij de vrijheid.” Vrijheid betekent voor haar dat je vrij kunt zijn in alles; wie je bent en hoe je je voelt. “Ik ben soms bang dat de vrijheid in Nederland wordt ingeperkt, zoals het recht op abortus.”
Doris is net terug van een backpackreis door Zuid-Amerika, daar is het wel een stuk minder vrij, vindt ze. “Ik vind vrijheid dat ik kan fietsen en lopen over straat, zonder dat ik me zorgen hoef te maken om de veiligheid, dat kan daar niet. Soms heb ik het idee dat het altijd beter kan.”
De Vrijheidsmaaltijd in de LocHal is een mooie manier om samen te komen en samen over vrijheid na te denken, vindt Doris. “Iedereen eet hetzelfde, het lijkt op een uniform, iedereen is gelijk. Je denkt over vrijheid na, dat is voor iedereen een eigen interpretatie maar het brengt mensen samen.”