Op woensdag 30 april wordt er in de Lijsterstraat een struikelsteen gelegd ter nagedachtenis aan Gust van Lieshout. Hij was een gewone jongen uit Broekhoven, die het leven liet in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Slechts 21 jaar oud.

Gust groeide op in een warm gezin aan de Lijsterstraat. Hij werkte in de textiel, hielp thuis mee en had dromen voor de toekomst. Maar in 1943 werd hij door de bezetter naar Duitsland gestuurd voor dwangarbeid. Hij werkte onder gevaarlijke omstandigheden, probeerde te vluchten, dook onder, werd gepakt en kwam terecht in een werkkamp. Verzwakt en ziek bleef hij achter terwijl anderen vluchtten. In juli 1945 overleed hij, alleen, in een Duits ziekenhuis. Zijn moeder bleef na de bevrijding nog maandenlang hopen. “Hèdde gij onze Gust gezien?,” vroeg ze aan iedereen op het station...

Verdriet

Petra Robben vertelt: "Op 30 april, bijna tachtig jaar later, brengen we Gust symbolisch terug naar zijn buurt. Voor de Merelhof, recht tegenover zijn ouderlijk huis, leggen we een struikelsteen met zijn naam. Niet om letterlijk over te struikelen, maar om even stil te staan – bij zijn leven, bij zijn lot, en bij het verdriet van zijn familie. Struikelstenen zijn kleine monumenten in het straatbeeld, bedoeld om groot verdriet tastbaar te maken. Ze geven een naam terug aan wie onzichtbaar werd. En nu komt daar ook Gust bij."

Onderzoek

Tilburg kent een actieve groep vrijwilligers die in samenwerking met Stadsmuseum Tilburg en de wijkregisseurs de struikelstenen laten plaatsen. Voorafgaand aan de legging wordt onderzoek gedaan naar het leven van de overledene. Regionaal Archief Tilburg voegt de onderzochte informatie weer toe in de Wiki Midden-Brabant in de categorie Struikelstenen. Er liggen er nu ruim zeventig in gemeente Tilburg. Kijk voor het overzicht www.wikimiddenbrabant.nl/Categorie:struikelstenen_in_Tilburg.