34 jaar en al 20 jaar in de muziek. Diverse albums op zijn naam, op heel veel festivals gestaan en optredens van Moskou tot Dubai – Tilburger Yannick Verhoeven (artiestennaam: Ramses3000) is waarlijk geen nieuwkomer in de muziekscene, maar is ie ook bekend? Yannick grinnikt: “Ja, dat vragen mijn ouders me ook weleens. Ben je nu bekend, jongen? Maar ik weet helemaal niet of ik dat wel wil, bekend zijn. Herkend worden op straat of in de supermarkt, dat lijkt me niet echt iets om jaloers op te zijn.”
Tekst: Gerard Sanberg
Foto’s: Gert-Jan Remmers/NoNonsens
We zitten in zijn studio aan de Ringbaan Oost en gaan even door op het thema bekendheid: “Hier achter zit Krezip, die zijn bekend. Jacqueline wordt herkend in de supermarkt. Ik niet nee.” Maar je staat wel op Roadburn, volgende week? “Ja! Als 'Special Guest' zoals dat heet. Leuk hoor, Roadburn is een ruig festival en ik doe een gastoptreden met Throwing Bricks. Die zijn met vijftien, dan heb je echt een vol podium! En ’s avonds draai ik op de after party.”
Van Indie-rock naar Ramses3000
Als je op je 34e al 20 jaar in de muziek zit, dan moet je wel jong begonnen zijn? “Jazeker, op mijn veertiende speelde ik al in een band en gingen we op tour. Geweldig vond ik dat, ook om het te organiseren. Een act opzetten, liedjes maken, shows in elkaar zetten, alles regelen. Dat lag me. We hebben zeker 60 shows gedaan. Indie-rock speelden we. Denk aan Talking Heads. De Britse stijl, maar wel eigen nummers he?.” Je kijkt er met plezier op terug? “Het was een mooie tijd, maar nu doe ik andere dingen.” Ja, als Ramses3000. Dat is een opvallend pseudoniem trouwens. Hoe kom je daar zo bij? “Het is een kwinkslag naar Egypte, die muziek daar stuitte ik min of meer toevallig op via internet en dat sprak me erg aan.”
Cairo Liberation Front
Yannick voelde niets voor een conservatoriumopleiding, maar wilde wél verder in de muziek. Omdat de organisatie-kant hem goed lag, deed hij Media en Entertainment Management in Rotterdam. “Organiseren, anderen een platform geven, meer áchter dan óp het podium. Ik liep stage bij Incubate en leerde zo veel stijlen kennen. Maar dan wil je toch zelf dingen maken en toen stuitte ik op die Egyptische stroming, dat sloop erin. We hebben toen het Cairo Liberation Front opgericht. Dat was een succes! Veel optredens gedaan, in binnen- en buitenland.”
De vrij kleine studio waar we zitten is volgestouwd met mengpanelen, keyboards, speakers, beeldschermen, laptops en muziekinstrumenten. Yannick brengt er veel tijd door, maar minder dan vroeger: “Ja, in de beginjaren dan ga je door hè? Fanatiek. Zat ik hier tot twee of drie uur ’s nachts achter de toetsen. Bezeten kun je wel zeggen. Dat doe ik nu niet meer, ik probeer fatsoenlijke tijden aan te houden.”