‘Psjsjt’, klinkt het als Huub Soemers twee flesjes zelf gebrouwen blond bier opent. Met de smaak is helemaal niks mis, daar zijn we het snel over eens: een fris, fruitig bier met een stevige hopsmaak. Als thuisbrouwer kun je je echt meten met de professionals hoor,” lacht de Tilburgse thuisbrouwer.
Door Theo van Etten
Terwijl hij zijn gloednieuwe brouwketel – “Daar zit zelfs wifi op!” – installeert, vertelt Huub Soemers over zijn eerste kennismaking met speciaalbier. “Dat zal in 1987 zijn geweest. De jaren van de beroemde speciaalbierfestivals bij de Trappisten. Je kon er wel twintig soorten bier proeven. Als pilsdrinker ging daar een wereld voor mij open.”
Eenmaal thuis leest Huub de flyer die hij die dag heeft meegenomen. ‘Amateurbierbrouwvereniging De Roerstok’, staat erop. Zij blijken cursussen in bierbrouwen te geven. Samen met zijn vader Herman, gaat Huub de uitdaging aan. En met succes, het eerste biertje blijkt prima drinkbaar: “Na twee weken gisten en een weekje in de koelkast wilde ik toch weten hoe het smaakte. Ik opende die beugelfles en hoorde dat bekende geluid … plop! Prachtig! Er kwam zelfs een kringeltje rook uit. Eenmaal in het glas, die schuimkraag, dat zag er gewoon uit als bier! En het smaakte prima. Apetrots was ik.”
Roerstok
Sinds die tijd is er veel veranderd, maar de passie voor het bierbrouwen bleef. “Er zijn ontzettend veel meer soorten mout, hop en gist dan vroeger. Daardoor doet de kwaliteit van mijn brouwsels niet onder voor die van een professionele brouwerij.” Ook het aantal recepten is tegenwoordig legio, weet Huub. “Wij moesten het in die begintijd doen met een paar boeken en recepten van clubleden.”
Naast bierbrouwer werd Huub actief bestuurslid van de Roerstok. Van redactielid werd hij secretaris, terwijl de club in die tijd groeide van enkele tientallen tot ruim 200 leden. Trots toont hij zijn koninklijke onderscheiding die hij ontving als dank voor zijn inzet. Nog trotser is hij op de prijzen die hij samen met zijn vader won tijdens het Nederlands Kampioenschap bierbrouwen: een derde prijs voor hun ‘Witte Zoemer’ (een witbier) en een tweede prijs voor een bockbier. “Wij brouwden altijd samen, dat vond hij geweldig.”
Cursus
De afgelopen jaren leek de brouwwereld te ontploffen. Nieuwe brouwerijen schoten als paddenstoelen uit de grond. Toch lijkt daar nu de klad in te zijn gekomen. Ook in de regio Tilburg hebben meerdere brouwerijen inmiddels het veld geruimd. Als hobbybrouwer die bijna veertig jaar in ‘het vak’ zit, zag Huub de ontwikkelingen aan zich voorbijtrekken. “Bierbrouwen is arbeidsintensief,” weet hij. ”Je moet er echt tijd voor hebben. Even tussendoor aan een brouwsel beginnen, is gedoemd tot mislukken.” Hij adviseert beginnende hobbybrouwers om een cursus te volgen en met een ervaren brouwer mee te kijken hoe alles verloopt. “Anders is de kans op een mislukt brouwsel levensgroot en dan is het al snel einde hobby. Zit je daar met je dure apparatuur.”
Thuis onder zijn veranda geniet Huub van zijn zelf gebrouwen biertjes. Vaak met anderen, want bier proeven doe je samen, vindt hij. “Als een verstokte pilsdrinker mijn speciaalbier ‘verrassend lekker’ vindt, dan word ik blij. En zoals ik hier met jou zit te genieten van een lekker biertje, dat is toch ook geweldig?”